Koka saft

Jag väljer att frysa in alla bär som ska bli saft och sylt. Jag sköljer bären, sockrar lätt och fryser i plastpåsar noggrant märkta med sort och om det är fina bär till sylt/dekoration eller inte fullt så fina bär till saft.

Jag använder mig av följande grundrecept från kokboken Annas mat när jag kokar saft:

  • 3-4 dl vatten/kilo bär kokas upp i 15 minuter under lock i en stor gryta.
  • Häll upp i silduk och låt självrinna.
  • Mät mängden färdig saft och häll tillbaka den i den rendiskade grytan tillsammans med 6 dl socker/liter saft. Koka ett par minuter utan lock.
  • Skumma saften noga och rör ev ut lite natriumbensoat i saften. Häll sedan upp saften på rendiskade flaskor.

I år blev det blandsaft på vita och röda vinbär, gula och röda hallon, jordgubbar och röda krusbär. Totalt blev det elva liter färdig saft, det ska förhoppningsvis räcka ett år. Min erfarenhet är att för stor andel vinbär ger saft som är ”sträv”. Jag brukar därför se till att vinbären är maximalt 2/5 av bärmängden, då brukar det bli bra.frysta bär saft sylt
Frysta bär som väntar på att bli saft och sylt.
saftkok blandsaft 1
Många liter blandsaft väntar på uppkok.saftkok blandsaft 2
Sila av saften.
saftNykokt blandsaft med smak och doft av sommar.

Annonser

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s