Omgörning Trädhörnet/Lunden 2014-

Detta projekt inleddes redan hösten 2014 med att idegranshäcken flyttades från ”sandlådehörnet” och planterades utanför nya trädgårdsboden. Sanden hamnade i nybyggda växthuset som underlag till kalkstensgolvet och i det numera tomma hörnet i trädgården ska det nu planteras nya träd och växter.

Efter en kurs i permakultur, PDC, är inriktningen också att kraftigt öka antalet träd och växter som ger ätbar skörd. Det kommer inte att bli en helt renodlad skogsträdgård, (forest garden/food forest), men så bra det går att göra det när man redan har många andra träd och växter planterade som vi vill behålla. De här träden och buskarna är planerade för etapp 1. För en lista över våra övriga träd klicka här och för allt ätbart klicka här. Du når samma listor via menyn ovan, under Våra träd, perenner och lökväxter.

Trädhörnet, vars träd vi planterade våren 2005, kommer att förtätas med fler buskar och mer varierad undervegetation, främst olika lundväxter som i dag växer i Lundområdet. Lundområdet, under två gamla fruktträd, kommer å sin sida att planteras med fler mindre träd och buskar under de höga trädkronorna. I detta området finns det mer plats än i Trädhörnet. De mer ömtåliga lundväxterna kommer att flyttas härifrån till förmån för mer ätbar undervegetation.

På denna sida kommer jag att skriva en sammanfattning när projektet är ”klart”. Detta är en flerårsomgörning som så småningom kommer att innebära att komposthörnan flyttas och görs om för att få in ännu fler träd… Under tiden kan du hitta alla inlägg som berör omgörningen genom att klicka på kategorin Omgörning Trädhörnet & Lunden i högerspalten på bloggen, eller genom att klicka på genvägen här.

Vill du läsa mer om permakultur och vad en forest garden & food forest fungerar och ser ut? Klicka här för mer info. För den som vill läsa en bra bok eller två (finns att ta hem som fjärrlån om ditt bibliotek inte har dem) kan jag varmt rekommendera en eller flera av nedanstående böcker (länkarna går till förlagen/hemsidor där det står mer om böckerna):

  • Gaia’s Garden av Toby Hemenway. Mest inriktad på USA och deras klimat, men mycket användbart ändå när det gäller tänket kring att odla ätbart i flera lager och höjder.
  • Creating a forest garden av Martin Crawford. En stor och tjock bok med allt du behöver veta om upplägg, anläggning och tänkbara träd, buskar och andra växter. Skriven för engelska förhållanden, så riktigt allt är inte härdigt ens i zon 1 i Sverige, men det mesta fungerar i Sveriges lägre zoner.
  • Sepp Holzer’s permaculture a practical guide for farmers, smallholders & gardeners av Sepp Holzer. Boken handlar om allt från att hålla djur till att odla svamp. Oerhört stor spännvidd på innehållet, men ett stort plus för många bra skisser och växtlistor.
  • The vegetable gardener’s guide to permaculture av Christopher Shein. Mycket bra om att odla alla former av ätbara växter. för den amerikanska marknaden, men även om allt inte är härdigt i Sverige så är en hel del det.

För den som bara vill läsa om lite mer ovanliga fruktträd och bärbuskar finns det flera bra böcker på svenska. Två av dem är ‘Skörda nya smaker’ av Anders Kjellsson (numera Stålhand och chefsträdgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård) och ‘Frukt och bär’ av Åke Truedsson. Även de finns som fjärrlån på biblioteket om du inte får tag på dem i handeln.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s