Örtagården & vattenstenen 2010

Detta bildspel kräver JavaScript.

Örtagården var en del av den stora fleråriga omgörningen av baksidan i trädgården, se separat sida över närliggande delar.

Jag hade haft vår Örtagård på samma plats, ett soligt och varmt västerläge precis utanför terassdörren i köket, i flera år. Den var gjord efter en klassisk design med fyra små kvarter och en liten rundel i mitten där jag hade en ros i kruka som mittpunkt.

Hur jag skulle göra om Örtagården gav mig rejält med problem. Stället där den skulle ligga (nästan exakt samma plats) blev så konstigt i formen när vi gjorde om bredvid. Hur jag än skissade så kunde jag inte få till det så jag blev nöjd. Dessutom ville vi få in en vattensten i området och jag ville odla lite fetbladsväxter. De olika pusselbitarna passade inte ihop hur jag än bankade på dem!

Men en kväll när jag precis skulle somna kom jag på det: Örtagården med sin vattensten skulle få formen av en snäcka! Spiralformen passade in där jättefint och löste alla problem på en gång. Stenen med vattnet i mitten, en spiralform runt om med fetbladsväxter och så örterna i ytterkant.

Sagt och gjort: alla växter grävdes upp, den gamla markduken togs bort, vi grävde en grop för den 80 liter stora plastbaljan som skulle stå under den 100 kilo tunga vattenstenen i svart granit. Det var inte helt enkelt att få det helt jämnt – och fick vi inte det skulle vattnet inte rinna längs alla fyra sidorna på stenen… Men till slut var vi nöjda och kunde lyfta stenen på plats.

Efter lite jordförbättring planterade vi tillbaka örterna: dragon, timjan, två sorters oregano, kinesisk gräslök, vanlig gräslök, johannesört, timjan, citrontimjan, grönmynta, citronmynta, rosenmynta, salvia, åbrodd, malört och körvel.

Innanför Örtagården ligger Lilla trädäcket. Detta är trädgårdens varmaste och mest skyddade läge, så är det för kallt och blåsigt på Stora trädäcket är det här vi sätter oss, till exempel tidiga vårdagar. Även delen runt Lilla trädäcket gjordes om. Däcket togs upp och snurrades 45 grader för att bättre passa in efter omgörningen. Avståndet anpassades efter det planerade växthuset som ska ligga på andra sidan Lilla trädäcket så småningom.

Annonser

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s