Squashkaka

Squashkaka

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel (om man vill kan man ta i lite nejlikor och ingefära också)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 5 dl socker
  • 2,5 dl olja (med neutral smak, typ solsrosolja)
  • 4 ägg
  • 5 dl oskalad finriven squash (om squashen är väldigt grov och har stora frön, ta bort fröna och det mjuka fruktköttet runt dem, annars river man allt)
  • 2,5 dl hackade hasselnötter
  1. Dela squashen i bitar och riv den fint. (Tryck ur så mycket “saft” från den som du kan med hjälp av en sil och mät sedan upp rätt mängd.)
  2. Vispa socker och ägg pösigt.
  3. Vispa ner alla torra ingredienser.
  4. Tillsätt därefter olja, squash och nötter.
  5. Häll smeten i två stycken 1,5-2 litersformar (avlånga brödformar är lagom i storlek).
  6. Grädda i 175 grader i ca 50 minuter eller tills kakan är klar. Provstickan ska inte vara degig, men den brukar vara blöt då kakan är så saftig.

Squashkaka 5

Kakan blir bara godare efter någon dag och den fungerar utmärkt att frysa. Kakan äts med fördel med sked, så servera gärna med en klick grädde eller lite god glass och färska bär.

Det här receptet fick jag av min farmor på 1980-talet, det kommer från Amerika och därför är det olja och inte smör i kakan. Det är å andra sidan perfekt om du eller någon du känner inte tål laktos.

Receptet är för två långsmala brödformar, jag brukar göra trippelsats och köra sex formar samtidigt i vår varmluftsugn. Till en trippelsats gör jag åt en jättesquash på ca 30 centimeter.